Jednym z ważniejszych tematów szczytu w Brukseli było porozumienie o wolnym handlu między Unią Europejską a Kanadą. Na razie nie osiągnięto jednak konsensusu w kwestii podpisania dokumentu – sprzeciw zgłasza jeden z belgijskich regionów, Walonia. W Panoramie Europejskiej sprawę komentowali dr Kamil Zajączkowski, europeista z Uniwersytetu Warszawskiego i Łukasz Polinceusz, politolog z Fundacji Pułaskiego.
Jak oceniał na naszej antenie dr Kamil Zajączkowski, problemy dotyczące ratyfikacji umowy CETA pokazują słabość Unii Europejskiej. – Wspólnota nie jest w stanie podpisać porozumienia z Kanadą – mówił gość Polskiego Radia 24. Ekspert z Centrum Europejskiego UW zauważył również, że negocjacjom na linii Bruksela-Ottawa zaszkodziła kontrowersyjna umowa TTIP. – Umowa z Kanadą również jest specyficzna. Wydaje się jednak, że „padła ona ofiarą” porozumienia ze Stanami Zjednoczonymi – komentował europeista.
Z kolei Łukasz Polinceusz podkreślił w Panoramie Europejskiej, że problemy dotyczące zakończenia negocjacji z Kanadą to efekt opieszałości Brukseli w konsultowaniu umowy. – W całym procesie negocjacyjnym zabrakło szerszej debaty publicznej – wskazywał politolog, zaznaczając przy tym, że nie tylko belgijska Walonia ma wątpliwości względem porozumienia CETA. – Wiele zastrzeżeń mają również polskie władze – mówił ekspert.
Sprzeciw Walonii wobec umowy CETA oznacza, że rząd federalny Belgii, który poparł umowę, nie może dać zielonego światła dla jej podpisania. Walończycy – w kontekście porozumienia z Kanadą – obawiają się m.in. obniżenia unijnych standardów żywnościowych i środowiskowych, ograniczenia standardów socjalnych oraz nadużywania arbitrażu przez międzynarodowe korporacje, by pozywać unijne kraje.
Więcej o porozumieniu CETA, a także innych kwestiach poruszanych podczas ostatniego szczytu Unii Europejskiej w Brukseli, w całym programie.
W audycji również relacja Beaty Płomeckiej, brukselskiej korespondentki Polskiego Radia.
Gospodarzami Panoramy Europejskiej byli Katarzyna Kornet i Piotr Firan.
Audycja dostępna jest na stronie internetowej Polskiego Radia.
Zdjęcie: foodwatch, Flickr.com